Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Vernietiging hervergunning exploitatie INEOS Aromatics in Geel en Laakdal : watervervuiling met o.a. kobalt

Foto Ineos Geel

De Vlaamse Regering moet opnieuw oordelen over exploitatievergunning van INEOS Aromatics Belgium in Geel en Laakdal.

Bij Ineos Aromatics Geel Laakdal werken 375 mensen. Er wordt onder meer gezuiverd tereftaalzuur en paraxyleen gemaakt. Dat zijn chemische producten die onder andere terechtkomen in textiel.

De Raad voor Vergunningsbetwistingen vernietigt de hervergunning voor de exploitatie van het bedrijf INEOS Aromatics Belgium in Geel en Laakdal. Twee natuurverenigingen hadden tegen die vergunning beroep ingesteld. De Raad oordeelt dat de Vlaamse Regering niet voldoende onderzoekt of de kobaltlozingen van het bedrijf een schadelijk effect hebben op de waterkwaliteit van de Grote Nete.

Het bedrijf Ineos Aromatics Belgium nv baat in Geel een petrochemische site uit. Omdat de vergunning daarvoor afliep op 16 mei 2022 vroeg het bedrijf in 2021 om de hervergunning van de bedrijfssite. Het bedrijf verkreeg daarvoor in 2023 een omgevingsvergunning van de Vlaamse Regering. Twee natuurverenigingen tekenden tegen de vergunning echter beroep aan bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen.

 

Kobaltlozing in de Grote Nete

Met de vergunning staat de Vlaamse Regering toe dat het chemiebedrijf zijn gezuiverd afvalwater mag lozen in de Grote Nete. Het moet daarbij wel bepaalde lozingsnormen respecteren. De milieuverenigingen bekritiseren voornamelijk dat de toegelaten lozingsnorm niet voorkomt dat de waterkwaliteit van de Grote Nete achteruitgaat.

De Raad volgt die kritiek.

Hij stelt vast dat het milieueffectenrapport zelf aangeeft dat de parameter kobalt in de Grote Nete door de gevraagde lozingsnormen achteruitgaat. Omdat de verontreiniging door kobalt in de Grote Nete zich al in de laagste kwaliteitsklasse ‘niet goed’ bevindt, is elke achteruitgang van die parameter in principe verboden.

De Vlaamse Regering vindt de lozingsnorm van kobalt aanvaardbaar omdat die bijkomend wordt teruggedrongen vanaf 1 januari 2027. Volgens de Raad verantwoordt de Vlaamse Regering daarbij echter niet voldoende hoe die toekomstige beperking vermijdt dat de waterkwaliteit van de Grote Nete op heden achteruitgaat.

 

Geen gedeeltelijke vernietiging

Ineos Aromatics had aan de Raad gevraagd om een eventuele vernietiging uitsluitend te beperken tot de lozing van het afvalwater. De Raad gaat daar niet op in. Hij stelt vast dat Ineos Aromatics zelf al had aangegeven dat de afvalwaterlozing belangrijk is voor de hele bedrijfssite.

Een gedeeltelijke vernietiging is volgens de Raad dus niet mogelijk.

 

Wat nu?

Het dossier keert nu terug naar de Vlaamse Regering die drie maanden de tijd krijgt om opnieuw over de vergunningsaanvraag te beslissen. Ze moet daarbij rekening houden met de uitspraak van de Raad.

Ondertussen kan Ineos terugvallen op de vorige vergunning en de activiteiten voorlopig verderzetten tot er een nieuwe beslissing is.  Ineos heette vroeger BP, maar de fabriek was het bekendst onder de eerdere naam Amoco.  Vandaar locatie : Amocolaan.

Amocolaan 2, Geel, België

Foto Ineos Geel

Deel dit artikel